Translate

zondag 10 maart 2013

Superfoodkoekjes!

Deze heerlijke koekjes zijn niet calorieloos maar wel overheerlijk en gezond!

Je hebt nodig:

150 gram boekweitmeel (of rijstmeel oid)
150 gram rozijnen of ander (gemengd) gedroogd fruit
2 eetlepels chiazaadjes
rauwe cacaopoeder
2 theelepels kaneelpoeder
1 eetlepel rijststroop
een klein theelepeltje stevia
2 eetlepels milde olijfolie

Meng het meel met de rozijnen, zaadjes, kaneel, cacao, stevia en olijfolie.
Voeg water toe totdat het een heel dik beslag is geworden. Dan voeg je de rijststroop toe en roert die er snel doorheen (hierdoor blijft het wat slierterig en dat carameliseert heel mooi)

Maak er hoopjes van op een inge-oliede bakplaat (of bakpapier) en druk die plat.

Bak in 20 minuten in de oven op 180 graden.

Als je er 6 grote koeken van maakt zijn die ongeveer 200 kcal per stuk (en vullen je tijdenlang). Natuurlijk kun je ook 12 kleinere koeken maken!

Dit recept is suiker-, melk-, lactose-, ei-, tarwe- en glutenvrij. Het is vegetarisch en veganistisch.

Boekweit is eigenlijk een soort zaad. Het bevat veel magnesium, kalium en fosfor en eiwitten en is licht verteerbaar.
Chiazaden zijn de zaden met de hoogste gezonde omega-olie die we kennen. Zeker voor vegetariƫrs/veganisten een aanrader!
Rauwe cacaopoeder zit barstensvol anti-oxidanten en is gezonder dan (gebrande) gewone cacaopoeder.
Stevia is een plantje dat ongelooflijk zoet is. Ik gebruik geen enkele chemische zoetstof en geloof ook niet dat het verstandig is dit wel te doen. Stevia is hierbij een uitzondering omdat het niet chemisch is (en ik er dan ook prima tegen kan)
Olijfolie is een zeer goede bron van omega 9 olie. De meeste olie heeft vooral omega 6, die krijgen we sowieso al teveel en heeft een slechte invloed op o.a. je bloedsuikerspiegel. Omega 3 en 9 wil je lichaam juist graag binnenkrijgen!
Kaneel heeft een goede invloed op je bloedsuikerspiegel en wordt aangeraden bij diabetes en hypoglykemie
Rijststroop heeft een veel lagere GI (Glycemische Index, ofwel hoe je lijf reageert in de insulineproductie e.d.) dan bijvoorbeeld suiker. Hierdoor gaat je bloedsuikerspiegel minder schommelen en krijg je geen "dip" na een half uur.

Je kunt eindeloos variƫren met deze koekjes. Ander soort meel, verschillende zaadjes (lijnzaad, maanzaad, hennepzaad), andere zoetigheid (agavesiroop, ahornsiroop of helemaal niet: dan iets meer stevia)

Ook al kun je "gewoon" tegen suiker, melk en tarwe, is het zeker aan te bevelen minder van deze dingen te eten.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat fijn dat je een bericht achterlaat :)