Translate

vrijdag 6 december 2013

Bio schoonmaken: schimmel in huis behandelen

Een poos geleden zagen we het. Zwarte schimmel op de muur! 
In eerste instantie maakten we ons vooral zorgen over de gevolgen voor ons huis en de isolatie. En we wonnen informatie in over hoe dit in de toekomst te voorkomen. 

Uiteindelijk was het deze week zo ver. De voegen zijn uitgeboord, de gevel opnieuw gevoegd en geïmpregneerd en er worden ventilatieroosters geplaatst in de kruipruimte. We hopen heel hard dat dit afdoende is om het vocht buiten te houden!

Maar intussen zitten we binnen met die schimmel. Het is niet heel veel en natuurlijk halen we het steeds weg. Maar gisteren deed ik toch nog wat onderzoek en ik schrok me het Apelazarus!! 

Tot de symptomen van schimmel in huis behoren onder ander: allergieën, infecties en toxische reacties! En laat het nou zo zijn, dat sinds wij in dit huis wonen, Sophie en ik aan de lopende band ziek zijn!! 

Op de site vond ik ook manieren om schimmel te verwijderen. Zo werken borax, azijn en tea tree olie blijkbaar heel goed tegen schimmel! Ook o.a. peroxide en baksoda worden genoemd. Er zijn verschillende middelen (chloor, ammonia) die wel werken op niet poreuze oppervlakken maar niet op muren.
Ik besloot, omdat verschillende dingen tegen verschillende schimmels werken, een aantal van deze te combineren. In een sprayfles met water gingen:

1/7 cup borax (dit kun je kopen bij een drogist)
1/3 cup schoonmaakazijn (supermarkt, kost bijna niks)
10 druppels tea tree olie.

We hebben het aangevuld met water en alle schimmel ingespoten. Ik ben heel erg benieuwd hoe het zich ontwikkelt!

Op de site staat dat, als je last hebt van allergische klachten en dergelijke, de kans groot is dat er ergens in je huis zwarte schimmel groeit. 

Ik was erg blij dat blijkt dat de meest natuurlijke dingen het effectiefst schijnen te zijn tegen schimmel! 


8 opmerkingen:

  1. Hartstikke Super, nu maar hopen en duimen dat dit gaat werken :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoop zo dat dit de oplossing is.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. hoe is het nu?Schimmeltechnisch? Was dit allemaal de oplossing?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hmm... dat valt nog een beetje te bezien. Het schijnt wel even te duren voor alles helemaal opgedroogd is, en we moeten sowieso herschilderen (want de schimmel heeft ook vlekken gegeven).
      Het wordt dus spannend hoe het de komende maanden gaat, of het inderdaad allemaal gelukt is!

      Verwijderen
  4. Reacties
    1. Best wel! Er zijn alleen wel vlekken achtergebleven op de muur. Maar we gaan opnieuw latexen met anti schimmelverf en hopelijk is het dan helemaal weg.

      Verwijderen
    2. mooi! Een nieuwe verflaagje eroverheen met anti schimmelverf dan moet het wel goed komen. Pas wel op dat het niet te vochtig/warm wordt dan kan schimmel weer terug komen

      Verwijderen

Wat fijn dat je een bericht achterlaat :)